top of page

Ustvari joga oddih, kar doma


Nimaš časa, da bi odšla čez vikend ali pa za cel teden na jogijski oddih. Ni problema, ni ti treba oditi nikamor. Ustvari intenziven joga odddih kar doma, ki je lahko lepa in praktična preobrazba. Te zanima kako zgleda in kakšne so prednosti?


Prednost jogijskega oddiha doma, je več kot očitna, je poceni, ne zahteva veliko časa in potovanja, hkrati pa ga lahko izvajaš kadar imaš čas. Ni ti treba vzeti dopusta, organizirati prevoza ali skrbeti za varstvo. Vsi joga oddihi imajo skupen cilj, poiskati sebe, se povezati s seboj, narediti miselne preskoke, se bolj odpreti, raziskati svojo globino… Če se procesu zares posvetimo, se lahko zgodijo veliki preobrazni trenutki. Seveda, je tudi velik izziv, prenesti vse te dogodke, samoanalize, refleksijo v vsakdanje življenje. Ampak, a ni to smisel potovanja vase, da lahko izkušnjo prenesemo v vsakodnevno prakso in okoliščine in ne samo ob umiku.


V domačem jogijskem oddihu, nas spremljajo tudi vsakodnevni stresorji in odgovornosti ter zahtevne interakcije z drugimi ljudmi. Toda, to je tisto, zaradi česar lahko tvoj dom, postane močno okolje za jogijski odmik. Dom postane zavetje, “ašram”, kjer se lahko odvijajo intenzivne in močne prakse, ki prenesejo dvoje.


Spremenijo tvoj pogled na dom, saj ga spremeniš v prostor, v katerem uživaš dan za dnem, tudi po tem, ko se jogijski oddih konča. Lažje boš vključila vsa spoznanja in orodja, ki jih boš pridobila z vsakodnevno domačo rutino v svoje življenje. In to prav zaradi tega, ker se je izkušnja zgodila v domačem okolju. Ko pripraviš dom in sebe na domači jogijski odmik, se potopiš v svojo prakso, se umik zares nikoli ne konča.



P R I P R A V A

Najprej se moraš odločiti koliko dni si želiš oz. imaš, da ga posvetiš jogijskemu oddihu. Morda, počistiš svoj urnik, zamenjaš kakšno obveznost. Poišči miren kotiček. Idealno je, da si ta čas sama, če pa to ni mogoče naredi načrt, kako si privoščiš samoto, ostali pa so v drugem delu doma. Določi vnaprej kdaj in kje boš izvajala domači oddih. V katerih primerih te lahko zmotijo otroci in partner.


Pomembne so tudi priprave, obstaja velika verjetnost, da te bo nekdo ali nekaj na neki točki oddiha zmotilo. Tudi motnje moramo vključiti v svojo prakso. Vendar, namesto, da jih vidiš kot ovire, jih poskušaj opazovati iz drugega zornega kota. Nelagodja se bodo pojavila, tudi to je del prakse in življenja. Ko vztrajno iščemo jasnost in odgovore, so te motnje lahko največji učitelj.



K A J P O T R E B U J E Š?

Podlogo za joga

Blazino za meditacijo - lahko uporabiš zvito dekico ali blazino

Knjige oz. besedila, ki so duhovno usmerjena

Priporočljiva je veganska oz. vegeterijasnka prehrana

Nekaj zeliščnih čajev

Voda, naj bo vedno pri roki

Olja za samomasažo - abhyanga



Prostor naj bo čist, lahko si vzameš tudi kakšen dan ali dva za čiščenje prostora, da ustvariš pretočnost, s čim manj navlake. Natrpan prostor, tudi v nas vzbuja neko napetost in obremenjenost. Nato lahko prižgeš dišečo svečko ali kakšno kadilo ter prazračimo.


V prostor, kjer boš izvajala jogo in meditacijo lahko vključiš nekaj predmetov, ki imajo zate duhovni pomen. Različni kristali, umetnine, sveče, kadila, posodice, svetilka iz himalajske soli, karte ali slike.



K A J P O Č E T I?


Tukaj je nekaj predlogov za prakso, ki jih lahko uporabiš na svojem potovanju.


Zgodnje vstajanje je prva stvar ki je pomembna. Zbudi se pred sončnim vzhodom, med 4. In 6. uro zjutraj, velja za najbolj ugoden čas dneva za meditacijo. Ta čas izkoristi za poživljajočo vadbo joge, ki bo prebudila telu, um in duha. Na moji spletni strani lahko ob prijavi dostopaš do video postnetkov ali pa si jih ogledaš na kakšenm drugem kanalu.



To je tudi čas, ko poslušamo svoje telo in njegove zmožnosti. Vključimo tudi nekaj dihalnih tehnik. Nadzor nad dihom pomaga umiriti telo in um za globja stanja koncentracije. Dihanje s trebušno prepono je super osnovna tehnika dihanja.


Karma joga, je prispevek k skupnemu dobremu - je duhovna praska kjer z dejanji služimo drugim. To nam pomaga, da se počutimo povezano z skupnostjo, ko naredimo nekaj dobrega, se tudi počutimo dobro ter razvijamo nesebičnost.


Pri opravilih in nalogah, opazuj svoj notranji dialog. Katere misli se večkrat pojavijo, so te pozitivne, nevtralne, so misli iz preteklosti?


Nekaj časa posvetite tudi branju besedil in knjig o modrosti, notranjemu razmišljanju. Lahko izberete tudi tradicionalna jogijska besedila, kot je Gavhvat Gita ali Joga Sutre.


Spoznaj se s samorefleksijo in pisanjem dnevnika. Čuječnost oz. opazovanje, kaj se dogaja v telesu, srcu, umu in duhu, je še en učinkovit način za preučevanje samega sebe.


Preživi čas v naravi, na svojem vrtu ali pa se uleži na travnik in opazuj stvari okoli sebe.


Ko ješ, jej z zavedanjem. Pozorno opazuj, kaj okušaš, vonjaš, čutiš, ter počasi in v celoti prežveči hrano. Ustvari tudi hvaležnost za hrano, za energijo ki jo sprejmeš.


Med časom odmika, se odmaknite tudi od televizije, družbenih omrežjih in čim manj uporabljaj telefon. Poskušaj ohranjati svojo pozornost nnavznoter.




Čas zase je super način, da se dvignemo, razširimo in poskrbimo zase. Omogoča potopitev v notranje razmišljanje in skrb zase. Je čudovito notranje potovanje.





Med domačim jogijskim umikom, se lahko udeležiš tudi online joge in meditacije.

Ko si vzameš čas, da vzljubiš svoje telo, se seznaniš s samim seboj. Ko veš, kako se počutiš, ko si sproščena in mirna, lahko hitro prepoznaš, kdaj se počutimo v neravnovesju ali pod stresom. Bolj kot si usklajena s svojim telesom,

bolje veš, kdaj je nekaj narobe.

Če zamudiš, te posnetek čaka na spletni strani.






bottom of page