top of page

Kako z jogo + ajurvedo lajšamo simptome menopavze?

J O G A


Joga je super pri ovladovanju fizičnih kot psiholoških simptomov, ki jih ženske občutijo pred in med menopavzo. Joga izboljša dolgoročno fizično in duševno zdravje tudi po menopavzi, saj izčrpavanje estrogena lahko povzroči krhke kosti (osteoporozo), izgubo mišic in tveganje za srčno žilne bolezni. Ker ženske živimo dlje, nam joga pomaga ohraniti prožnost mišic, splošno gibljivost in ravnotežje, vse to potrebujemo, da se izognemo nevarnim padcem.

Največje koristi joge boste občutile, če jo vključite kot celosten pristop k zdravju in dobremu počutju, ki vključuje tudi prehrano, življenjski slog in mentalni proces.


P P R E D N O S T I:


Zmanjša stres in izboljša spanec.

Lajša simptome, kot so vročinski oblivi, bolečine v sklepih in mišicah.

Uravnovesi čustva, kot so, tesnoba, slabo razpoloženje in depresija.

Obnovi izčrpano energijo zaradi nespečnosti in utrujenosti.

Oživi počasen metabolizem.

Tonira in krepi mišice.

Okrepi pozitivne misli ini izboljša samozavest.

Posledično vam lahko joga pomaga, da se dobro počutite. Ko se počutimo dobro, smo bolj sposobni sprejemati zdrave odločitve o svojem življenjskem slogu (prehrana, telesna vadba, ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem), pa tudi o naših odnosih. Ne pozabi, da joga ni šport ali tekmovanje; največ boŠ pridobilia, če boš sledila svojemu tempu in s svojim telesom ravnala prijazno in sočutno. Malo in pogosto je bolje za zdravje in dobro počutje kot enkrat na teden in takrat močno.
A J U R V E D A


Poskušamo vstajati zgodaj in se zgodaj odpraviti spat. Saj je trden in dober spanec najboljši način za uravnoteženje hormonov, izboljšanje metabolizma in razstrupljanje jeter ter sijočo kožo. Najboljši čas za spanje je do 22:00 ure in vstajanje do 6:00, vsaj 7-8 ur spanje je najboljše za optimalno zdravje.


Zajtrk, kosilo in večeraj ob istem času, pozitivno vpliva na naše počutje in energijo. Zajtrk po sončnem vzhodu, kosilo naj bo, ko je sonce najvišje od 11:00 - 13:00 in večerja pred sončnim zahodom.


Shatavari je rastlina, ki zdravi različne hormonske simptome, kot so PMS, menstrualni krči, nihanje razpoloženja in vročinski oblivi med menopavzo. Povečuje tudi plodnost in uravnoveša ženske hormone. Je primerna za vse oslabelosti ženskih organov.


Hormonsko ravnovesje je zelo enostavno vzdrževati, če le razumemo svoje telo, mu prisluhnemo in ustrezno nahranimo. Tudi duševni mir igra pomembno vlogo pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja. Za to je zelo pomembno, da obvladate svoj stres.
Če želiš z jogo zmanjšati simptome menopavze, se počutiti lepo v svoji koži

tudi med hormonskim viharjem, ohraniti ravnovesje v telesu ter poiskati

sproščenost in udobje v sebi, se lahko pridružiš online jutranji ali večerni jogi.

Če zamudiš, te posnetek čaka na spletni strani.Comments


bottom of page