top of page

Intuicija je super moč, začni zaupati sebi

Vsi smo že stali pred težko odločitvijo in nismo imeli pojma kaj naj storimo. Morda smo delali sezname prednosti in slabosti, morda smo se odločili impulsivno in na koncu izbrali napačno odločitev. Zato je pomembno poslušati svojo intuicijo. Lahko jo imenujete tudi notranji glas, slutnjo, šesti čut ali notranji občutek. Intuicija je lahko v veliko pomoč, vodi do vpogledov.

In je super moč, ki jo imamo vsi.



Intuicija je nezavedna čustvena informacija iz možganov ali telesa. Intuicija je, ko sprejmemo odločitev brez analitičnega razmišljanja in jo nadomestimo s čustveno informacijo.


Intuicija ni instinkt. Instinkt je boj primitivna povezava, ki nas ščiti pred nevarnostjo. Je del živčnega sistema, ki ljudem in drugim sesalcem omogoča razlikovanje med varnimi in nevarnimi situacijami. To so surova čustva, ki nam dajejo signal ali je nekaj dobro za nas ali ne. Intuicija pa je proces, je povezana s svetom okoli nas. Je bolj prefinjen nagon. Intuicija se izraža tudi skozi naše črevo. Zato v določenih situacijah,začutimo neprijetnost v telesu ali v trebuhu. Dobra intuicija je kot darilo. Imamo ga vsi, vendar ga večina ne izkoristi.


Nekako smo prišli v obdobja, kjer je strah in nadzor nad življenjem na prvem mestu. Strah pred neznanim in zato pridno načrtujemo in predvidevamo, kaj gre lahko narobe in naredimo vse, kar je v naši moči, da se zaščitimo pred katastrofa. In hitro nas tak sistem privede do izčrpanosti in kroničnega stresa. Vsega ne moremo načrtovati, vsega ne moremo predvideti ali imeti pod nadzorom. Življenje se zgodi, življenje se dogaja, ne moremo biti pripravljeni na vsak scenarij.



Lahko, pa si pomagamo s svojim notranjim glasom, s svojo intuicijo.

Tukaj je nekaj načinov, za povečanje notranjega znanja.



1. Meditacija. Naša energija je razpršena, zato je težko priti v stik s svojo intuicijo. Ker se intuicija pojavi v mirnejšem času, lahko preživljanje časa v tišini pomaga, da postanete bolj usklajeni. Meditacija je lahko preprosta, tako da par minut sedite in opazujete dih, svoje telo ali se osredotočite na kakšno drugo stvar.


2. Zaupajte sebi in svojemu občutku. Opazujte svoje telo, takrat ko kolebate med odločitvijo. Lahko začnete z lažjimi vprašanji in stopnjujete na težja oz. bolj življensko pomembna vprašanja. Ali pa z vprašanji, kjer je lahko odgovor, da nekaj naredite ali se odmaknete od tega. Zapišite svoje slutnje in poglejte, kako pogoste ste imeli prav.


3. Opazovanje svojega telesa. Naše telo, nam govori na različne načine. Vendar ga zelo spretno preglasimo. Večkrat na dan se ustavimo za trenutek, in opazujmo svoje telo, kje začutio napetost, ali neprijetnost. Se počutite lahko ali težko? Imate slab občutek v trebuhu? Vas muči glavobol ali driska? Cilj je, da se zavemo svojega počutje, ga ozavestimo in postenemo bolj prisotni in zaznati sporočila, ki naj jih daje telo.


4. Narava. Preživeti čas zunaj v naravi je odličen način za sprostitev, razjasnitev in zavedanja svojih misli. Opazuj svoje misli, kako se sprehajajo, kje se največkrat ustavijo, se ponavljajo?


5. Bodite pozorni na svoje sanje. Ko je kognitivni um zaposlen, lahko preglasi intuitivno desno stran in podzavestni um, sam izvor intuicije. Ko pa spite, se vaš kognitivni um spočije in odpre se prostor podzavesti.


6. Mentalni detox. Svoj pogled usmerjamo v različne zaslone, pozornost skače na eno in drugo stvar ali pa delamo več stvari naenkrat. Vsaj enkrat na teden naredimo detox, tako da se odklopimo od vseh napravah, zaslonov in omrežij. Čas preživimo brez socialnih omrežij. Da naredimo prostor za nova sporočila in vpoglede ki pridejo v našo podzavest.


7. Introspekcija. Vzemite si čas za notranji pregled, samozavedanje in skeniranje telesa. Sprašujte se, kaj čutite in kje v telesu to čutite. Razmišljajte o svojem dnevu in o sebi. Iščite način, kako lahko izrazite in spregovorite o svojih občutkih. Ne sramujte se svojih čustev. Čutiti celoten spekter občutkov je del človeške izkušnje.



Če začnemo poslušati sebe lahko izkoristimo ustvarjalnost, ki jo ponuja. Naj vam intuicija pomaga pri rasti in sprejemanju odločitev. Poiščite priložnost, da izkoristite potencial za hitro in pravilno odločanje.


 

Vsak četrtek ob 19h, poteka online meditacija, kjer se dotikamo različnih tematih in pristopov. Za več informacij klikni na spodnjo povezavo.




bottom of page