top of page

Zakaj sem ves čas tako utrujena?

Se ti kdaj zdi, da si ne glede na to, koliko spiš, ves čas utrujena? Nisi sama. Mnoge se spopadamo s kronično utrujenostjo in lahko je frustrirajoče poskušati ugotoviti, zakaj se tako počutimo. Možnih razlogov za nenehno izčrpanost je veliko. Prvič, pomembno je priznati, da je utrujenost naraven odziv na stres ali prenapetost.



utrujenost stres joga spanje

Možni zdravstveni vzroki za nenehno utrujenost je lahko tudi potrtost ali anksioznost. Lahko gre za nekaj tako preprostega, kot je anemija zaradi pomanjkanja železa, pri kateri telo nima dovolj rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik v različne dele telesa. Ali pa je to morda posledica spalne apneje, ko se dihanje med spanjem večkrat ustavi in začne. To stanje lahko povzroči, da se zbudite z občutkom, kot da sploh niste spali!


Omeniti velja tudi sindrom kronične utrujenosti (CFS), ki vključuje izjemno utrujenost, ki traja več kot šest mesecev brez kakršne koli razlage ali olajšanja počitka. Tudi zaradi depresije in tesnobe se lahko počutite izčrpane – tako psihično kot fizično, ker ta stanja vplivajo na kemijo vaših možganov in motijo normalno regulacijo hormonov, kot je kortizol.


Kaj pa, če ni jasnega medicinskega vzroka? Včasih lahko življenjskega slog igra pomembno vlogo pri počutju. Kot nekdo, ki se je že srečal s to težavo, vem, kako frustrirajoče je lahko? še posebej, ko je na papirju vse v redu! Ena stvar, ki mi pomaga, je vključitev joge v dnevno rutino. Joga pomaga pri sprostitvi in zmanjševanju stresa z izvajanjem vaj za globoko dihanje ob raztezanju napetih mišic. Vključevanje majhnih sprememb v naše življenje se morda zdi nepomembno, vendar se sčasoma seštevajo in ustvarjajo dolgotrajne rezultate.



V A D B A

Verjemi mi, vadba je ključnega pomena, ko gre za boj proti utrujenosti. Že samo kratek sprehod vsak dan lahko pozitivno vpliva na tvojo raven energije. In ko že govorimo o aktivnostih na prostem, se je izkazalo, da preživljanje časa v naravi in domačem vrtu močno zmanjša raven stresa in izboljša splošno počutje – oba pomembna dejavnika, ko gre za občutek polnosti. Tudi hiter spehod med odmorom za kosilo ali hojo po stopnicah namesto dvigala je korak v pravo smer - vsaka malenkost šteje!


hoja tek sprehod joga narava

P R E H R A N A

Verjetno najbolj očitna stvar, prehrana igra veliko vlogo pri spošni ravni energije. Uživanje živil, bogatih s hranili, kot so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice in puste beljakovine, ti lahko zagotovi trajno energijo čez dan, medtem ko se zaradi sladkih prigrizkov in predelane hrane počutiš leno. To je torej le nekaj stvari, ki jih imej v mislih, ko se poskušaš boriti proti utrujenosti, ki jo povzročajo dejavniki življenjskega sloga.


K A V A

Se prašuješ, ali te lahko kava naredi bolj utrujeno? Se ti zdi, da se včasih ne moreš otresti utrujenosti, ne glede na to, koliko kave popiješ? No, tudi jaz sem bila tam. Morda se sliši kontraintuitivno, saj vsi vemo, da naj bi nam kofein hitro dvignil energijo. Vendar pa ima po nekaterih študijah uživanje prevelikih količin kofeina, škodljive učinke na telo. Ko se za energijo močno zanašaš na kofein, ta zmoti tvoje naravne vzorce spanja in povzroči, da postaneš od njega odvisna. Posledica tega je občutek še večje utrujenosti, ko v telesu ni več nič kofeina. Pitje kave je, kot da bi na rano prilepila obliž, namesto da bi jo pravilno oskrbela. Seveda lahko obliž začasno prekrije rano, a če ne odpraviš osnovne težave in pustiš telesu, da se pozdravi, bo težava vztrajala.


Morda poskusiš postopoma zmanjšati vnos kofeina in vključiti druge zdrave navade, kot sta vadba in dovolj mirnega spanca vsako noč. To se ne bo zgodilo čez noč, a majhni koraki k bolj zdravim izbiram bodo na koncu pripeljali do boljšega splošnega počutja. Toda resno, ko naslednjič posežeš po skodelici kave iz navade in ne nujnosti, ne pozabite, da je včasih manj več, ko gre za pravo trajno energijo.


V O D A

To je nekaj, kar v vsakdanjem življenju pogosto spregledamo, vendar ima lahko velik vpliv na splošno zdravje. Do dehidracije pride, ko tvoje telo izgubi več tekočine, kot je sprejme. To se lahko zgodi zaradi več razlogov – premalo pitja vode, pretirano potenje ali celo zaradi nekaterih zdravil. Ko si dehidrirana, se tvoja kri zgosti, kar otežuje srcu, da učinkovito črpa kri po telesu. Posledično se lahko ves dan počutiš letargično in počasno.Toda zakaj je hidracija tako pomembna, ko gre za raven energije? No, vsaka celica v našem telesu potrebuje vodo za pravilno delovanje. Voda pomaga prenašati hranila in kisik do naših celic, ki so bistvenega pomena za proizvodnjo energije. Brez ustrezne hidracije se naša telesa trudijo učinkovito opravljati te vitalne funkcije. Če se torej nenehno počutiš utrujeno in brez energije, poskusi povečati dnevni vnos vode. Vsaj osem kozarcev na dan.


ženska ki pije vodo ob jezeru proti utrujenosti
voda hidracija utrujenost stres

A L E R G I J E

Ali lahko alergije ali težave s sinusi povzročijo utrujenost? Nenehno kihanje, srbeče oči in zamašenost nosu lahko močno otežijo tvoj dan. Raziskave kažejo, da ko se imunski sistem bori proti alergenom, porabi telo veliko več energije, zaradi česar se lahko počutiš izčrpano.


Nekaj je bilo nekaj preprostih nasvetov za boj proti utrujenosti, ki jih lahko začneš izvajati že danes. Ne pozabi, da je vsaka pot do optimalnega zdravja videti drugače, kar deluje za eno osebo, morda ne deluje za drugo. Vendar upam, da ti bodo predlogi služili kot izhodišče za iskanje tistega, kar je najboljše za TEBE!



Zaposlenim ženskam pomagam, da se znebijo stresa z online jogo, se transformirajo iz izrčrpane v zenovkse bojevnice, ter živijo svoje najboljše življenje v ravnovesju in z nasmehom.


Prijavi se in preizkusi jogo ali meditacijo brez obveznosti! Online ali v živo.


Pohiti s prijavo, velja le kratek čas.





bottom of page