top of page

Takojšnji zen s hatha jogo: premagajte stres v eni uri.

Pogovorimo se o stresu. Vsi vemo, da ni dober za naše zdravje, vendar se mu v našem polnem življenju težko izognemo. Na srečo obstajajo načini za obvladovanje stresa, kot so vadba, meditacija in meni osebno najljubša, pojesti pol litra sladoleda med gledanjem Netflixa. Toda ena praksa, ki v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljena, je hatha joga.


Zdaj vem, kaj misliš. Joga? To je samo raztezanje, kajne? Narobe! Hatha joga je vrsta joge, ki se osredotoča na telesne položaje, dihalne tehnike in meditacijo. Dokazano je, da ima številne koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem stresa. Toda kako učinkovita je ena sama vaja hatha joge za zmanjšanje stresa? To je želela ugotoviti skupina raziskovalcev v mestu New Taipei.



Rekrutirali so 63 prebivalk skupnosti, starih od 40 do 60 let, in jih naključno razdelili v eksperimentalno in kontrolno skupino. Eksperimentalna skupina je prejela 8-tedenski, 90-minutni tečaj hatha joge na teden, medtem ko kontrolna skupina ni prejela nobene intervencije. Obe skupini sta bili ocenjeni z uporabo lestvice zaznanega stresa (PSS) in variabilnosti srčnega utripa (HRV).


Po samo eni 90-minutni vadbi Hatha joge so bili rezultati PSS eksperimentalne skupine znatno nižji od rezultatov kontrolne skupine. V bistvu, je po samo enem tečaju joge bila eksperimentalna skupina kot - kaj je stres? Medtem se je kontrolna skupina verjetno še vedno ukvarjala s svojimi seznami opravil.


Raziskovalci so analizirali tudi učinkovitost 8-tedenskega tečaja v primerjavi z eno samo uro in ugotovili, da ni bilo pomembne razlike v rezultatih PSS. Vendar je prišlo do znatnega izboljšanja HRV pri poskusni skupini, ki je opravila 8-tedenski tečaj. Torej, več kot jogirate, boljša je variabilnost vašega srčnega utripa, kar je dobro.



Raziskovalci so ugotovili, da redna, dolgotrajna vadba Hatha joge zagotavlja jasne in pomembne koristi za zdravje in da lahko že en sam 90-minutni tečaj znatno zmanjša stres. Če čutiš težo stresa, poskusi z jogo! Samo ne zameri mi, če na koncu padeš iz položaja drevesa.


Skratka, stres ni šala. Lahko resno vpliva na tvoje telesno in duševno zdravje. Toda na srečo obstajajo načini, kako to obvladati, kot so vadba, meditacija in joga. In hej, če vse drugo odpove, je tukaj vedno sladoled in Netflix. Hvala za branje in ne pozabi skrbeti zase!




Zaposlenim ženskam pomagam, da se znebijo stresa z online jogo, se transformirajo iz izrčrpane v zenovkse bojevnice, ter živijo svoje najboljše življenje v ravnovesju in z nasmehom.


Prijavi se in preizkusi jogo ali meditacijo brez obveznosti! Online ali v živo.

Pohiti s prijavo, velja le kratek čas.


bottom of page