top of page

5 preprostih ayurvedskih nasvetov za jesen

Ko listi začnejo spreminjati svoje živahne odtenke in svežina napolni zrak, ni mogoče zanikati, da je prišla jesen. S to novo sezono prihaja premik v energiji in priložnost, da se uskladimo z naravnimi ritmi narave. V ajurvedi, starodavnem indijskem sistemu medicine in celostnega življenja, se jesen obravnava kot čas prehoda in preobrazbe. To je čas, ko lahko nahranimo svoja telesa, um in duha, da bodo uspevali v tem čudovitem letnem času. Zato vzemi svoj najljubši udoben pulover in se pripravi, da sprejmeš teh pet ajurvedskih nasvetov za jesen, s katerimi se boš počutila uravnoteženo, pomlajeno in pripravljeno na vse, kar ti pride naproti! Kot pravi pregovor: Jesen nosi v žepu več zlata kot vsi drugi letni časi.


Razumevanje tvoje doše


Razumevanje tvoje doše je ključnega pomena, ko gre za sprejemanje modrosti ajurvede v jesenski sezoni. Ajurveda, starodavni indijski sistem zdravljenja, pozna tri glavne doše: Vata, Pitta in Kapha. Vsaka doša predstavlja edinstveno kombinacijo elementov in lastnosti, ki določajo našo fizično in psihološko sestavo. Če razumeš svojo prevladujočo došo, lahko prilagodiš svojo prakso samooskrbe, da se uskladiš s spreminjajočo se energijo jeseni. Potopimo se torej globlje v ta fascinanten koncept in odkrijmo, kako ti lahko poznavanje tvoje doše pomaga pri krmarjenju skozi padec z ravnovesjem in harmonijo.


Najprej raziščimo, kaj točno je doša na področju ajurvede. Doša se nanaša na specifične bioenergetske sile v nas, ki upravljajo različne telesne funkcije in vplivajo na naše splošno počutje. Kar zadeva jesen, postane razumevanje tvoje prevladujoče doše še toliko pomembnejše, saj se ta sezona nagiba k poslabšanju določenih neravnovesij, povezanih z vsako došo. Posamezniki Vata so na primer nagnjeni k občutku suhosti, tesnobe in prebavnih težav jeseni zaradi mrzle in vetrovne narave te sezone. Po drugi strani pa se lahko pitte borijo s prekomerno vročino ali vnetjem, medtem ko se kaphe lahko borijo z občutki počasnosti ali pridobivanja teže.


jesen ayurveda joga

Zdaj, ko razumemo, zakaj je jeseni pomembno razumeti našo došo, se poglobimo v praktične načine, kako v tem času podpirati našo specifično konstitucijo. Če si pretežno Vata, se osredotoči na ozemljitvene dejavnosti, kot je dnevna masaža z oljem (Abhyanga) z uporabo toplega sezamovega ali mandljevega olja. V svoje obroke vključit grelne začimbe, kot so ingver, cimet in kurkuma. Vzpostavi dosledno rutino, vključno z rednimi vzorci spanja in daj prednost ritualom samooskrbe, ki spodbujajo sprostitev, kot sta nežna joga ali meditacija.


Za tiste, ki se identificirajo kot tipi Pitta, postanejo hladilne prakse najpomembnejše pri ohranjanju ravnovesja skozi jesen. Odloči se za pomirjujoče dejavnosti, kot je plavanje ali hoja ob vodnih telesih. Daj prednost hrani, ki ima hladilne lastnosti, kot so kumare, melone in listnata zelenjava. Nameni čas ustvarjalnim izhodom ali hobijem, ki pomagajo sprostiti odvečno toploto iz telesa in duha.


Nazadnje lahko Kapha posamezniki uravnovesijo svojo došo med jesenjo tako, da sprejmejo poživljajoče prakse. Ukvarjaj se z rednimi aerobnimi dejavnostmi, kot sta tek ali ples, da pospešiš zastalo energijo. V svojo prehrano vključi grelne začimbe, kot sta črni poper ali kajenski poper, da spodbudiš prebavo in presnovo. Eksperimentiraj s tehnikami suhega ščetkanja pred tuširanjem, da izboljšaš cirkulacijo in limfni pretok.


Skratka, razumevanje doše je ključno, ko gre za ohranjanje celostnega dobrega počutja v jesenski sezoni. S prepoznavanjem naše prevladujoče doše in izvajanjem posebnih praks samooskrbe, prilagojenih naši konstituciji, lahko uskladimo svoje telesno in duševno zdravje sredi spreminjajočih se energij padca. Zato si vzemi nekaj časa in s pomočjo tega opisa posameznih doš ali s posvetom z ajurvedskim zdravnikom določiti svojo došo in se jeseni podaj na pot do optimalnega dobrega počutja.


joga meditacija ayurveda

Uravnovešanje vate jeseni



Prvi nasvet na našem seznamu je vzpostavitev ozemljitvene jutranje rutine. Tako, da se vsak dan zbudi ob enaki uri in vključi nekaj nežnih gibov, kot so pozdravi soncu ali poze mačke in krave, lahko pomagajo umiriti nemirne misli in te pripraviti na dan, ki je pred tabo.


Nato se pogovorimo o hranilni hrani. Jeseni je pomembno, da se odločiš za tople in kuhane jedi, kot so juhe, enolončnice in pečena zelenjava. Tovrstne jedi zagotavljajo udobje, hkrati pa podpirajo prebavo. to je zmagovalna situacija!


Nadaljujemo z tretjim nasvetom: rituali samooskrbe. Jesen kliče po dodatnem razvajanju! Privošči si masaže s toplimi olji ali pa si privošči sproščujočo kopel z eteričnimi olji, kot sta sivka ali sandalovina. Te prakse ne le pomirjajo tvojega telesa, ampak tudi pomagajo ublažiti stres in tesnobo.


Ohranit čustveno ravnovesje. Jesen lahko vpliva tudi na tvoje čustveno počutje. Pomembno je, da ostaneš čustveno uravnotežena. Meditacija, joga in dihalne tehnike lahko pomagajo pri soočanju s stresom in anksioznostjo, ki jih lahko povzročijo temni in hladni dnevi.


Nenazadnje je hidracija. Ko se vreme ohladi, morda ne bomo več tako žejni, vendar je ključnega pomena, da čez dan popijemo dovolj vode. Zeliščni čaji, kot sta ingver ali kamilica, so prav tako lahko odličen dodatek, ki te ogreje in hidrira.


Torej imaš – pet ajurvedskih nasvetov za uravnovešanje vate jeseni. Če vključiš jogo v svojo rutino, se nahraniš s toplo hrano, se prepustiš ritualom samooskrbe, vadiš pozornost in ostaneš hidrirana, lahko sprejmeš to sezono spremembe z milostjo in harmonijo.


ayurvedska hrana za jesen

Hranljiva hrana za jesen


Prvič, eden najboljših načinov, da se jeseni nahranite, je, da v svojo prehrano vključite veliko tople in kuhane hrane. To vključuje juhe, enolončnice, pečeno zelenjavo in močna žita, kot sta kvinoja ali rjavi riž. Te vrste hrane našim telesom zagotavljajo toploto in udobje, ko prehajamo iz poletne vročine v bolj mrzle dni, ki so pred nami.


Poleg tega je nujno, da v svoje obroke vključiš sezonsko sadje in zelenjavo. Jesen prinaša različne okusne možnosti, kot so jabolka, hruške, sladki krompir, brstični ohrovt in buče. Ti ne dodajo samo okusa, ampak so tudi bogati, ko gre za hranila, ki podpirajo naš imunski sistem in splošno zdravje.


Poleg tega ne pozabi na začimbe! Če dodaš grelne začimbe, kot so cimet, ingver, muškatni orešček in nageljnove žbice, lahko izboljšate okus in hranilno vrednost vaših jedi. Ne samo, da obrokom dajejo prijetno vzdušje, ampak imajo tudi protivnetne lastnosti, ki pomagajo krepiti našo odpornost v hladnejših mesecih.


Vključitev zdravih maščob v svojo prehrano je še en odličen način, da se jeseni nahranite. Živila, kot so avokado, oreščki (kot so mandlji ali orehi), semena (kot so lanena semena ali chia semena) in oljčno olje, so odlična izbira. Te maščobe zagotavljajo energijo, hkrati pa te ohranjajo site ves dan.


Sprejmi torej okuse in obilje, ki nam ga ponuja jesen, in se nahrani od znotraj!


Zaključek


Z razumevanjem naše edinstvene doše in osredotočanjem na uravnovešanje Vate v tem obdobju lahko ponovno vzpostavimo ravnovesje v sebi. Privošči si torej hranljivo hrano, ki ogreje našo dušo, in se poda na to udobno popotovanje samooskrbe. Navsezadnje je jesen kot topel objem matere narave!



Zaposlenim ženskam pomagam, da se znebijo stresa in poiščejo moč z online jogo, se transformirajo iz izrčrpane v zenovkse bojevnice, ter živijo svoje najboljše življenje v ravnovesju in z nasmehom.


Prijavi se in preizkusi jogo proti stresu ali meditacijo brez obveznosti! Online ali v živo.







bottom of page