top of page

Tradicionalen in preprost recept za okrepitev imunosti: Zlato mleko!

Glavna sestavina v receptu je zlati prah, ki doda slasten okus vsaki pijači in hrani, hrati pa prinaša še ogromno zdravstvenih koristi.


Kurkumo v indiji uporabljajo v medicinske namene že skoraj 4500 let. Ni le priljubljana v kulinarični kulturi ima tudi določen duhoven pomen. Na kurkumo v Indiji gledajo kot na sveto in jo vključujejo v poročne obrede, nakit ali predmete, ki odganjajo zle duhove. Zaradi svoje zlato - rumene barve, jo že vrsto let uporabljajo tudi kot barvilo za hrano in tkanino.


Kurkumo lahko uporabljamo na tisoč načinov, vendar najboljša in najbolj priljubljena pa je v napitku, ki se imenuje zlato mleko. To je mleko prepojeno s kurkumo, ki se uporablja pri številnih bolezni, vključno s prehladom, kašljom, vnetjem, bolečinami in nemirom.





Kurkuma ima obsežen seznam lastnosti na zdravje, saj zmanjšuje vnetja, izboljša spomin, je naravno zdravilo proti bolečinam, je antioksidant, zmanjšuje tveganje za bolezni srca, zmanjšuje simptome depresije in težave s spanjem.


Tradicionalna priprava zlatega mleka je polnomastno kravje mleko, ghee ter veliko kurkume. V tem receptu pa bomo kravje mleko nadomestili z rastlinskim. Priporočeno, pa je da vzamemo mleko, ki ima več maščobe, kokosovo mleko (iz pločevinke) je idealno. Saj za večjo absorbcijo kurkumina potrebujemo maščobo. Tudi sladkor lahko nadomestimo z dateljnivim sirupom, medom, agavo ali jaggeryem.



Tradicionalni recept za dve osebi:


▢ 1,5 skodelice mleka (mleko z visoko vsebnostjo maščob, kot je kokosovo mleko)

▢ ½ čajne žličke kurkume v prahu

▢ ¼ čajne žličke zmletih kardamomovih semen ali 2 cela stroka

▢ 1 žlice sladila (med, sladkor po izbiri, agave, dateljni sirup)

▢ ščep črnega popra

* po želji lahko dodamo cimet, ingver ali zvezdni janež


V majhni ponvi zavrite mleko.

Vmešajte kurkumo in vse ostale začimbe.

Pokrijte in pustite mešanico stati 5 minut.

Precedite v servirne skodelice ali kozarec.

Vmešajte med ali sladilo po izbiri.

Uživajte!




bottom of page