top of page

Okušajte življenje in hrano

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste požrli celo vrečko čipsa, ne da bi se tega sploh zavedali? Ali brezglavo žvečite čokoladico, medtem ko brskate po telefonu? Mislim, da smo bili že vsi ujeti v past brezglavega prehranjevanja. Toda z malo zavedanja, je vse transformativno.


Predstavljajte si: sedite s prekrižanimi nogami na blazini za jogo in se počutite prizemljene in povezane s svojim dihom. Ko zaprete oči, vas nežen vetrič boža po obrazu in s seboj nosi sladek vonj po sveže razcvetelih rožah. Z globokim vdihom ozavestite vsako mišico v telesu, ko se nežno sprosti. In potem, počasi, a zanesljivo, svojo pozornost preusmerite k nečemu enako pomembnemu – ne le k prehrani, ampak tudi zavestnemu prehranjevanju.


Kaj je premišljeno prehranjevanje?


Se vam je že kdaj zgodilo, da ste sedli in pojedli obrok, a ugotovili, da ste ga pojedli, ne da bi hrano sploh zares okusili ali uživali? Pri premišljenem prehranjevanju gre za ozaveščanje in pozornost na dejanje prehranjevanja. Gre za to, da smo prisotni v tem trenutku in v celoti doživimo vsak grižljaj. Ko vadimo premišljeno prehranjevanje, si vzamemo čas, da uživamo v okusih, teksturah in vonjih naše hrane. Pozorni smo na to, kako se naše telo počuti pred, med in po jedi. Premišljeno prehranjevanje presega preprosto posvečanje pozornosti temu, kaj vnašamo v svoje telo. Gre za negovanje zdravega odnosa do hrane in prehranjevanje na globlji ravni. Z vadbo pozornosti med jedjo se lahko naučimo prisluhniti namigom našega telesa za lakoto in sitost.


Postanemo bolj usklajeni s svojimi željami in čustvi v zvezi s hrano, kar nam omogoča, da sprejemamo odločitve, ki resnično služijo našemu dobremu počutju. Vključitev čuječnosti v naše obroke nam lahko tudi pomaga, da se osvobodimo nezdravih navad ali vzorcev čustvenega prehranjevanja. Namesto, da bi se obrnili na hrano kot način za obvladovanje stresa ali dolgočasja, se lahko naučimo bolj zdravih načinov reševanja teh osnovnih težav.


Ta premik k bolj zavestnemu odločanju nam daje moč, da sprejemamo odločitve, ki podpirajo naše splošno zdravje in srečo. S sprejemanjem premišljenega prehranjevanja v vsako izkušnjo ob obroku povabimo priložnost za samooskrbo in ljubezen do sebe. Upočasnite, uživajte v vsakem zalogaju in si oglejte, kako lahko ta preprosta praksa spremeni vaš odnos s hrano in v vaše življenje prinese več veselja in izpolnitve.


čuječno prehranjevanje

Kako vključiti čuječnost v svoj obrok?


Vzamite si trenutek in hrano resnično cenite. Z vsakim grižljajem uživajte v okusih in teksturah in si resnično vzamem čas za uživanje v vsakem zalogaju. Ne gre samo za oskrbo telesa z gorivom; gre za to, da ste prisotni v tem trenutku in spoštujete hrano, ki vas podpira. Premišljeno prehranjevanje ni samo trend ali modna dieta, to je način življenja, ki temelji na skrbi zase in sočutju do sebe in drugih. To je izbira hrane, ki je v skladu z našimi vrednotami, in poslušanju, kaj naše telo resnično potrebuje.


Z jogo in meditacijo kot orodji za negovanje zavedanja in prisotnosti se lahko obroka lotimo z namenom in hvaležnostjo. Z vključitvijo pozornosti v svoje obroke postanemo bolj prilagojeni občutkom lakote in je manj verjetno, da se bomo prenajedli ali sprejemali nezdrave odločitve. Lahko se popolnoma posvetimo fizičnemu in čustvenemu prehranjevanju, s čimer spodbujamo globljo povezavo med umom, telesom in dušo. Zato si naslednjič, ko se usedete k obroku, dovolite, da upočasnite tempo.


Vključitev joge in meditacije v vašo dnevno rutino, lahko močno vpliva na vaše splošno počutje – vključno s tem, kako pristopite k hrani. Z vadbo pozornosti med obroki z zavestnim odločanjem in hvaležnostjo za vsak grižljaj boste ugotovili, da boste gojili bolj zdrav odnos do hrane. Neverjetno je, kako lahko nekaj tako preprostega, kot je prisotnost med jedjo, spremeni vašo celoto


Ko se torej naslednjič znajdete za mizo, globoko vdihnite, ozavestite sedanji trenutek in naj vodi pozornost, k premišljenemu prehranjevanju. Vaše telo vam bo hvaležno!


premišljeno prehranjevanje

3 koraki do boljšega grižljaja?


Preden pa začnemo, ali ste vedeli, da lahko pozorno prehranjevanje zmanjša prenajedanje do 75 %? Tako je, študija, ki so jo izvedli na državni univerzi Indiana, je pokazala ta neverjeten rezultat. Torej, kaj točno so ti trije koraki, o katerih govorim? No, pomenijo prepoznaj, preoblikuj in odzovi se. Te zmogljive tehnike nam lahko pomagajo gojiti bolj premišljen pristop k izbiri hrane in na koncu pripeljejo do bolj zdravega odnosa do hrane.


Prvič, pri prepoznavanju gre za to, da se zavemo fizičnih znakov lakote in razumemo svoje čustvene sprožilce, ko gre za hrano. Gre za uglaševanje vase in resnično poslušanje, kaj naše telo potrebuje, namesto da brezglavo posegamo po vsem, kar je priročno ali tolažilno. Ko smo prepoznali svoje želje ali čustvene vzorce v zvezi s hrano, je čas, da jih preoblikujemo.


To pomeni, da spremenimo način dojemanja teh misli in jih preoblikujemo v pozitiivne. Če na primer zaradi dolgočasja ali stresa hrepenimo po nezdravih prigrizkih, lahko to željo preoblikujemo kot priložnost, da posežemo po zdravih prigrizkih, ki bodo podpirale naše dobro počutje.


Nazadnje, odzivanje vključuje namerno ukrepanje na podlagi stopenj prepoznavanja in preoblikovanja. Zavestno sprejemamo odločitve, ki so v skladu z našimi vrednotami in cilji glede zdravega prehranjevanja. Ne glede na to, ali gre za izbiro polnovrednih živil namesto predelanih ali preprosto za počasno in čuječno uživanje vsakega grižljaja, vsaka odločitev šteje na tej poti k čuječnosti.


Zakaj torej ne bi poskusili že danes? Ne pozabite, da lahko vsak majhen korak, ki ga naredimo v smeri pozornosti v naših prehranjevalnih navadah, močno vpliva na naše splošno dobro počutje.


Kateri so štirje koraki do čuječega prehranjevanja


Pri premišljenem prehranjevanju gre za popolno prisotnost in zavedanje, medtem ko hranimo svoje telo. Gre za uživanje v vsakem grižljaju, poslušanje signalov lakote in sitosti našega telesa ter negovanje globoke povezanosti s hrano, ki jo zaužijemo. Ste zdaj navdušeni nad tem, da se naučite štirih korakov za doseganje tega stanja čuječnosti?


Najprej začnite z upočasnitvijo. V našem hitrem tempu pogosto hitimo z obroki, ne da bi se tega sploh zavedali. Vzemite si trenutek za premor in dihajte, preden se potopite v krožnik. Žvečite počasi in uživajte v vsakem okusu, ki zapleše na vaših brbončicah. Z upočasnitvijo ne boste le bolj uživali v obroku, ampak boste tudi svojim možganom dali čas, da zaznajo, kdaj ste zadovoljni.


Nato poslušajte signale svojega telesa. Ste resnično lačni ali jeste le iz navade ali čustev? Bodite pozorni na fizične občutke, kot je kruljenje v želodcu ali občutek praznine. In zapomnite si, prava lakota ni nujen primer – lahko počaka, dokler ne najdete nekaj hranljivega in zadovoljivega.


Zdaj prihaja zabavni del – vključite vseh pet čutov! Na svojo hrano glejte kot na umetniško delo; opazite njegove barve, teksture in oblike. Globoko povonjajte njegovo aromo in pustite, da prebudi vaš apetit. Ko naredite prvi grižljaj, ga resnično okusite – prepoznajte okuse in cenite njihovo kompleksnost. Prehranjevanje postane čutna izkušnja, ki prinaša veselje in zadovoljstvo. Na koncu vadite hvaležnost za hrano, ki je pred vami. Negujte odnos hvaležnosti do kmetov, ki so pridelali sestavine, ali kuharja, ki jih je pripravil z ljubeznijo. Izrazite hvaležnost za dostop do tako okusne hrane. To preprosto dejanje hvaležnosti lahko izboljša vašo prehranjevalno izkušnjo in spodbudi občutek povezanosti s hrano, ki jo zaužijete.


Upočasnite, poslušajte svoje telo, vključite svoje čute in vadite hvaležnost. Naj ti štirje koraki spremenijo vaš pristop k hrani in nahranijo vašo dušo. Bon app?tit!


pladenj zdrave hrane

Zaključek


Skratka, prakticiranje čuječega prehranjevanja je močno orodje, ki lahko spremeni vaš odnos do hrane in povzroči pozitivne spremembe v vašem splošnem počutju. S polno prisotnostjo v trenutku medtem ko hranimo svoje telo, lahko gojimo globlje zavedanje o svojih občutkih lakote, čustvih in željah. Ta praksa nam omogoča, da se zavestno odločamo o tem, kaj in koliko bomo jedli, kar vodi k boljši prebavi, izboljšani ravni energije in celo uravnavanju telesne teže.


Zdaj si morda mislite: A ni težko vedno biti pozoren na vsak svoj grižljaj? V današnjem hitrem tempu se je zlahka ujeti v vrvež življenja. Vendar pa vključitev pozornosti v naše prehranjevalne navade ne pomeni, da moramo postati popolni ali strogi do sebe. Vse je v iskanju ravnotežja, ki deluje za nas posamezno. S čim pogostejšim sprejemanjem čuječnosti med obroki, tudi če je to le nekaj minut vsak dan, delamo majhne korake k ustvarjanju bolj ljubečega in spoštljivega odnosa do sebe in svojega telesa.


Ne pozabite, napredek ni linearen, prišli bodo dnevi, ko nam spodrsne ali se borimo. Toda z doslednim prakticiranjem premišljenega prehranjevanja in prijaznosti do sebe lahko postopoma razvijemo bolj zdrave navade, ki bodo trajale vse življenje.

En okusno pozoren grižljaj naenkrat!




Zaposlenim ženskam pomagam, da se znebijo stresa in poiščejo moč z online jogo, se transformirajo iz izrčrpane v zenovkse bojevnice, ter živijo svoje najboljše življenje v ravnovesju in z nasmehom.


Prijavi se in preizkusi jogo proti stresu ali meditacijo brez obveznosti! Online ali v živo.





bottom of page