top of page

Čakre za začetnike

Čakre so postale zelo znane šele pred kratkim. Vendar so starodaven energetski sistem, ki izvira in Indije. Prvič so bile omenjene v Vedah, starodavnih svetih besedilih iz let 1500 do 1000.


Čakra pomeni kolo, krog vrtinec in se nanaša na energetske točke v našem telesu. Je energija, ki ustrezajo določenim glavnim organom in vplivajo na naše čustveno in fizično počutje. V telesu imamo 7 glavnih čaker, ki potekajo vzdolž hrbtenice. Vsaka od njih ima svojo številko, ime, barvo, mantro, zdravstvene težave…KORENSKA ČAKRA

Barva: rdeča

Lokacija: presredek

Izraznost: stabilnost in varnost


Korenska čakra nam lahko povzroča artritis, zaprtje in težave z mehurjem ali črevesjem. Lahko se kaže tudi na čustvih, kot občutek negotovosti glede financ ali naših osnovnih potreb in dobrega počutja. Ko pa je usklajena in v ravnovesju, pa se počutimo prizemljene in varne, tako fizično kot čustveno.


SPOLNA ČAKRA

Barva: oranžna

Lokacija: sramna kost, trtica

Izraznost: kreativnost, ugodje, zadovoljstvo


Težave s to čakro lahko opazimo v težavah s povezanimi organi, kot so okužbe sečil, bolečine v spodnjem delu hrbta in impotenca. Čustveno je ta čakra povezana z našimi občutki lastne vrednosti in še natančneje z našo lastno vrednostjo glede užitka, spolnosti in ustvarjalnosti.


SOLARNI PLEKSUS

Barva: rumena

Lokacija: za popkom

Izraznost: moč, dinamika, delovanje


Blokade v tretji čakri se pogosto pojavijo zaradi prebavnih težav, kot so razjede, zgaga, motnje hranjenja in prebavne motnje. To je čakra naše osebne moči. To pomeni, da je povezano z našo samopodobo in samozavestjo.SRČNA ČAKRA

Barva: zelena

Lokacija: za srcem

Izraznost: ljubezen, čistost, nesebičnost


Blokade v naši srčni čakri se lahko kažejo v našem fizičnem zdravju s srčnimi težavami, astmo in težavami s težo. Toda blokade so pogosto še jasneje vidne skozi dejanja ljudi. Ljudje z blokado srčne čakre pogosto postavljajo druge na prvo mesto, sebi v škodo. Je sredina izmed sedmih čaker, zato premosti vrzel med našo zgornjo in spodnjo čakro, predstavlja pa tudi našo sposobnost ljubiti in se povezovati z drugimi. Če nismo usklajeni, se lahko počutimo osamljene, negotove in izolirane.


GRLENA ČAKRA

Barva: modra

Lokacija: za grlom

Izraznost: komunikacija, odprtost, izraznost


Kot bi pričakovali, je ta čakra povezana z našo sposobnostjo verbalnega komuniciranja. Težave z glasom in grlom ter morebitne težave z vsem, kar obdaja ta predel, kot so zobje, dlesni in usta, lahko kažejo na blokado. Blokade ali neusklajenost lahko opazimo tudi v prevladujočih pogovorih, ogovarjanju, govorjenju brez razmišljanja in težavah pri izražanju svojega mišljenja. Ko ste usklajeni, boste govorili in poslušali s sočutjem in se počutili samozavestne.


TRETJE OKO

Barva: indigo modra

Lokacija: točka med obrvmi

Izraznost: intuicija, moč uma, modrost,


Ker se ta čakra fizično nahaja na glavi, se lahko blokade kažejo kot glavoboli, težave z vidom ali koncentracijo in težave s sluhom. Ljudje, ki imajo težave s poslušanjem realnosti (za katere se zdi, da "vse vedo") ali ki niso v stiku s svojo intuicijo, imajo lahko tudi blokado. Ko so odprti in usklajeni, se domneva, da bodo ljudje sledili svoji intuiciji in lahko videli veliko sliko.


KRONSKA ČAKRA

Barva: vijolična

Lokacija: vrh glave

Izraznost: zavedanje, samospoznavanje, duhovnost


Kronska čakra je povezana z vsako drugo čakro (in torej z vsakim organom v tem sistemu), zato ne vpliva samo na vse te organe, temveč tudi na naše možgane in živčni sistem. Velja za čakro razsvetljenja in predstavlja našo povezavo z našim življenjskim namenom in duhovnostjo. Tisti z blokirano kronsko čakro se morda zdijo ozkogledi, skeptični ali trmasti. Ko je ta čakra odprta, naj bi pomagala ohraniti odprte vse druge čakre in prinesti osebi blaženost in razsvetljenje.Tu in tam se lahko pojavijo blokade, vsaka od čaker ima tudi posebna priporočila zdravljenja. To vključuje meditacijo, jogo, mantre, hrano, barva, glasba…Pridruži se online jogi in meditaciji, kjer se dodikamo in odpiramo energijske vrtince, misli in telo. Če zamudiš, te posnetek čaka na spletni strani.
Commenti


bottom of page