top of page

Čakre za začetnike

Čakre so postale zelo znane šele pred kratkim. Vendar so starodaven energetski sistem, ki izvira in Indije. Prvič so bile omenjene v Vedah, starodavnih svetih besedilih iz let 1500 do 1000.


Čakra pomeni kolo, krog vrtinec in se nanaša na energetske točke v našem telesu. Je energija, ki ustrezajo določenim glavnim organom in vplivajo na naše čustveno in fizično počutje. V telesu imamo 7 glavnih čaker, ki potekajo vzdolž hrbtenice. Vsaka od njih ima svojo številko, ime, barvo, mantro, zdravstvene težave…KORENSKA ČAKRA

Barva: rdeča

Lokacija: presredek

Izraznost: stabilnost in varnost


Korenska čakra nam lahko povzroča artritis, zaprtje in težave z mehurjem ali črevesjem. Lahko se kaže tudi na čustvih, kot občutek negotovosti glede financ ali naših osnovnih potreb in dobrega počutja. Ko pa je usklajena in v ravnovesju, pa se počutimo prizemljene in varne, tako fizično kot čustveno.


SPOLNA ČAKRA

Barva: oranžna

Lokacija: sramna kost, trtica

Izraznost: kreativnost, ugodje, zadovoljstvo


Težave s to čakro lahko opazimo v težavah s povezanimi organi, kot so okužbe sečil, bolečine v spodnjem delu hrbta in impotenca. Čustveno je ta čakra povezana z našimi občutki lastne vrednosti in še natančneje z našo lastno vrednostjo glede užitka, spolnosti in ustvarjalnosti.


SOLARNI PLEKSUS

Barva: rumena

Lokacija: za popkom

Izraznost: moč, dinamika, delovanje


Blokade v tretji čakri se pogosto pojavijo zaradi prebavnih težav, kot so razjede, zgaga, motnje hranjenja in prebavne motnje. To je čakra naše osebne moči. To pomeni, da je povezano z našo samopodobo in samozavestjo.SRČNA ČAKRA

Barva: zelena

Lokacija: za srcem

Izraznost: ljubezen, čistost, nesebičnost


Blokade v naši srčni čakri se lahko kažejo v našem fizičnem zdravju s srčnimi težavami, astmo in težavami s težo. Toda blokade so pogosto še jasneje vidne skozi dejanja ljudi. Ljudje z blokado srčne čakre pogosto postavljajo druge na prvo mesto, sebi v škodo. Je sredina izmed sedmih čaker, zato premosti vrzel med našo zgornjo in spodnjo čakro, predstavlja pa tudi našo sposobnost ljubiti in se povezovati z drugimi. Če nismo usklajeni, se lahko počutimo osamljene, negotove in izolirane.


GRLENA ČAKRA

Barva: modra

Lokacija: za grlom

Izraznost: komunikacija, odprtost, izraznost


Kot bi pričakovali, je ta čakra povezana z našo sposobnostjo verbalnega komuniciranja. Težave z glasom in grlom ter morebitne težave z vsem, kar obdaja ta predel, kot so zobje, dlesni in usta, lahko kažejo na blokado. Blokade ali neusklajenost lahko opazimo tudi v prevladujočih pogovorih, ogovarjanju, govorjenju brez razmišljanja in težavah pri izražanju svojega mišljenja. Ko ste usklajeni, boste govorili in poslušali s sočutjem in se počutili samozavestne.


TRETJE OKO

Barva: indigo modra

Lokacija: točka med obrvmi

Izraznost: intuicija, moč uma, modrost,


Ker se ta čakra fizično nahaja na glavi, se lahko blokade kažejo kot glavoboli, težave z vidom ali koncentracijo in težave s sluhom. Ljudje, ki imajo težave s poslušanjem realnosti (za katere se zdi, da "vse vedo") ali ki niso v stiku s svojo intuicijo, imajo lahko tudi blokado. Ko so odprti in usklajeni, se domneva, da bodo ljudje sledili svoji intuiciji in lahko videli veliko sliko.


KRONSKA ČAKRA

Barva: vijolična

Lokacija: vrh glave

Izraznost: zavedan