top of page

Pripravi kožo na jesen in se počuti naravno čudovito!

Ko listi spreminjajo barve in zrak postaja svež, prihaja s prihodom jeseni neka čarovnija. Toda poleg udobnih puloverjev in dišečih začimb ta sezona prinaša tudi spremembe na naši koži. Tako kot narava prehaja iz živahnih zelenih v tople odtenke, tudi tvoja koža v tem času potrebuje nekaj dodatne ljubezni in nege. Torej, če želiš ohraniti svoj sijaj nedotaknjen, ko temperature padejo, odkrij kako lahko pripraviš svojo kožo na jesen.


Predstavljaj si svojo kožo kot nežno platno, ki si zasluži pozornost in nego. Ko se poslavljamo od poletnih dni, obsijanih s soncem, je bistveno, da ustrezno prilagodiš svojo rutino nege kože. Spremenljivo vreme lahko izropa tvojo polt, tako da postane pusta, suha ali celo nagnjena k izbruhom. Z nekaj preprostimi koraki in nekaj naravnimi zdravili v rokavu lahko poskrbiš, da bo tvoja koža sijoča ves jesenski objem.


jesen naravno koža

Kako se jesen kaže na tvoji koži


Si že kdaj opazila, kako se tvoja koža spreminja z letnimi časi? Zdaj, ko gre za jesen, ti ajurveda lahko pomaga. Ta starodavni sistem zdravljenja iz Indije uči, da je naše telo tesno povezano z naravo. In tako kot listi spreminjajo barvo in odpadajo z dreves, se tvoja koža v tem letnem času preobrazi. Ključno je, da sprejmeš naravni tok in daš svoji koži nekaj dodatne ljubezni in pozornosti.


Najprej in predvsem je hidracija ključnega pomena. Ko je vreme hladnejše, naša koža lažje izgublja vlago. Zato ves dan vedno spij veliko vode in zjutraj in zvečer uporabljam vlažilno kremo. Piling je še en korak v jesenski rutini nege kože. Z nežnim odstranjevanjem odmrlih kožnih celic omogočimo svežim novim, da pridejo na površje. To ne le pomaga pri celični menjavi, ampak tudi pripravi našo kožo na boljšo absorpcijo serumov ali tretmajev, ki jih morda uporabljaš.


Osebno obožujem uporabo naravnih pilingov, kot so ovseni kosmiči ali sladkorni pilingi, ker so nežni, a učinkoviti. Nič več izsušenosti ali otopelosti – samo sijoča in srečna koža! Tvoja koža si zasluži vso ljubezen in pozornost, ki ju lahko dobi, še posebej v tem čudovitem letnem času.


Prenovi svojo rutino nege kože za jesen


Tako kot posodobimo svojo garderobo z udobnimi puloverji in šali, je pomembno, da jeseni prenoviš svojo rutino nege kože. Tvoja koža se nenehno prilagaja zunanjim dejavnikom, kot so vremenske spremembe in okoljski stresorji. Zakaj ji torej ne bi namenila pozornost, ki si jo zasluži? Tako kot nam joga pomaga najti ravnovesje in harmonijo v sebi, lahko dobro oblikovana rutina nege naredi čudeže za zdravje tvoje kože.


Uporaba naravnih vlažilcev je odličen način, kako ohraniš kožo mehko, voljno in dobro navlaženo. Tukaj je nekaj informacij o priljubljenih naravnih vlažilcih:

Kokosovo olje: Kokosovo olje je naravni vlažilec z veliko prednostmi za kožo. Vsebuje maščobne kisline, ki pomagajo ohranjati vlažnost kože in preprečujejo izgubo vlage. Poleg tega ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri pomiritvi razdražene kože.


Olivno olje: Olivno olje je bogato z antioksidanti in vitaminom E, kar ga naredi odlično za vlaženje in pomlajevanje kože. Lahko ga uporabljate kot naravni vlažilec tako za obraz kot za telo. Olivno olje je tudi primerno za ljudi s suho in občutljivo kožo.


Karitejevo maslo: Karitejevo maslo, pridobljeno iz oreščkov drevesa karite, je znano po svojih intenzivno vlažilnih lastnostih. Vsebuje vitamine A in E ter maščobne kisline, ki pomagajo obnoviti in pomiriti suho in razpokano kožo. To maslo je še posebej učinkovito za nego suhe kože na komolcih, kolenih in petah.


Kako uporabiš naravne vlažilce:

  • Nanesi majhno količino izbranega naravnega vlažilca na čisto in suho kožo.

  • Nežno masiraj v kožo z nežnimi gibi, dokler se ne vpije.

  • Za obraz izberi lahkejše olje, kot je kokosovo olje, medtem ko je karitejevo maslo odlično za intenzivno vlaženje suhih predelov telesa.


naravna olja

Nahrani svojo kožo od znotraj


Si že kdaj slišala rek, da je lepota kože odsev notranjega zdravja? Poleg uporabe zunanjih izdelkov za nego je ključno tudi, kako neguješ svojo kožo od znotraj. S pravilno prehrano in zdravimi navadami lahko znatno izboljšaš stanje svoje kože in ji pomagaš ostati sijoča in zdrava tudi v hladnejših mesecih. Tukaj je nekaj naravnih načinov, kako nahraniš svojo kožo od znotraj:


Zdrava prehrana: Prehrana bogata z vitamini, minerali in antioksidanti je izjemno pomembna. Vključi veliko svežega sadja, zelenjave, oreščkov, saj ti hranijo kožo od znotraj. Tudi hrana, bogata z vitaminom C, pomaga spodbujati proizvodnjo kolagena.


Omega-3 maščobne kisline: Uživajte hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so oreščki, laneno seme in avokado. Te maščobne kisline pomagajo ohranjati kožo mehko in elastično.


Antioksidanti: Antioksidanti, kot so vitamini A, C in E, pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Vključite hrano, ki je bogata z antioksidanti, kot so citrusi, špinača in drugih oranžnih in temno zeleni zelenjavi.


Zeleni čaj: Zeleni čaj vsebuje antioksidante, imenovane katehini, ki lahko pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi UV žarki in izboljšajo splošno stanje kože.


Omeji sladkor in predelane ogljikove hidrate: Presežek sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov lahko poslabša vnetje kože in povzroči akne. Poskušajt omejiti vnos teh živil.


antioksidant za lepo kožo

Zaključek


S prenovo rutine nege kože za jesen si privošči malo samooskrbe, zaradi katere se boš počutila kot kraljica. Sprejmi veselje do razvajanja z naravnimi kremicami in olji, ki bodo nahranili tvojo kožo in jo zaščitili pred ostrim vetrom. Vendar ne pozabi, da prava lepota prihaja od znotraj. Torej, čeprav je skrb za tvoj zunanji videz pomemben, ne zanemari tistega, kar se dogaja v tvojem telesu. Negovanje kože od znotraj z uživanjem uravnotežene prehrane, bogate z vitamini in antioksidanti, lahko naredi čudeže za tvoje počutje. Ostani hidrirana, kajti voda je resnično eliksir življenja. Naj bo ta sezona opomnik, da lahko sprejemanje sprememb vodi do čudovitih preobrazb tako znotraj kot zunaj.

bottom of page