top of page

Načrtuj svoj teden po svoji energiji


Ajurveda opisuje sedem tipov konstitucije (kombinacija treh glavnih), za katere je značilna vsakokratna prevlada ene same ali več doš. Pri tipih, pri katerih prevladuje ena sama doša, so te lastnosti in značilnosti jasno prepoznavne. Kadar pa prevladujejo dve ali tri doše, se lastnosti in telesne značilnosti mešajo.


Na osnovi ugotavljanje konstitucije, lahko ugotovimo in izdelamo primeren načrt terapije, ki krepi individualno ravnovesje doš. In z značilnostmi osebe ter konstitucije izberemo, pripravimo in odmerimo ustrezno dravilne rastline, začimbe in dejavnosti.

Opis treh konstitucij oz. Doš:


VATA

Ljudje s konstitucijo vata so po naravi zelo gibčni, nežno grajeni in občutljivi. Imajo suhljato postavo, rjavkasto polt in hladno, suho ali razpokano kožo. Odlikuje jih umetniške sposobnosti, ustvarjalnost in senzitivnost. Tipi vata so po naravi nagnjeni k spremenljivemu teku in neredni prebavi, počasni presnovi in zaprtju. Imajo razmeroma občutljiv živčni sistem in majhno telesno moč, še posebaj pa so občutljivi na mraz in veter. Zelo dovzetni so za nove ideje in se hitro navdušijo. Obenem pa jim primanjkuje vztrajnosti, pogosto vodijo več projektov hkrati, drobijo svoje moči, se zlahka izčrpajo in izgubijo zanimanje za svoje naloge, še preden jih dokončajo. Ker so obdarjeni z bogato domišjijo in sposobnostjo vživljanja v druge, pogosto postanejo uspešni umetniki, terapevti ali raziskovalci.



PITA

Ljudje s konstitucijo pita so dinamični, vztrajni in karizmatični. Na telesni in duševni ravni jih odlikujeta izrazita častihlepnost in vzdržljivost. Ognjeno načelo pite skrbi za vročino, ostrino, briljantnost in egoizem. Imajo dobro prebavo, hitro presnovo in se veliko potijo. Polt je rahlo rožnata, bakrenasta ali rumenkasta, koža pa pogosto pegasta, nečista ali razdražena. Tanki lasje so nagnjeni k zgodnjemu sivenju, zobje so lahko rumenkasti, dlesni pa pogosto krvavijo. Odlikuje jih odlična sposobnost za argumentacijo, s katero znajo prepričati druge. Zaradi svojih značajskih lastnosti so zelo sposobni za organiziranje in vodenje.

Njigovo izredno inteligenco in hitro zmožnost dojemanja pogosto spremlja nagnjenost k neučakanosti, jezi in nestrpnosti, kar lahko vodi v napetosti ter tekmovalnost. Prav zato ljudje tipa pita potrebujejo športne in produktivne dejavnosti, ki jim pomagajo zmanjšati notranji pritisk.


KAPHA

Ljudje s konstitucijo kapha odlikujeta notranja moč in trdnost. So krepke postave in imajo dober imunski sistem. So potrpežljivi, strpni, sočutni do drugih ljudi ter izžarevajo spokojnost in mir. Človek tipa kapha ima dobro razvito, nekoliko zaobljeno telo in je nagnjen k žezmerni teži. Tip kapha ima mehko, mastno, vlažno, gladko in sijočo kožo, velike živahne oči in močne lasje. Ljubijo lagodje in udobnost, njihovo vedeje in ravnanje izrašata notranjo ubranost hkrati pa so obdarjeni z inteligenco in dobrim spominom. So prijazni do drugih ljudi, skrbni in vedno pripravljeni pomagati.


Poleg kvalitet vsake konstitucije pa obstajajo tudi motnje, ki rušijo ravnovesje in povzročajo bolezni. Te pa si bomo pogledali v naslednjem delu.


Za dodatno informacijo pa pošlji mail na jana@jogajana.si

bottom of page