top of page

Naravno indijsko zdravljenje

Ayurveda, je starodavni indijski medicinski sistem, obsega zdravljenje telesa, uma in duha s pomočjo prehrane, načina življenja in pomlajevanja. Ime ajurveda je sestavljeno iz sanskrtskih besed ajus (življenje) in veda (znanje, znanost) ter v dobesednem prevodu pomeni, veda o življenju. Ajurvedska filozofija temelji na celostnem načinu mišljenja, katerega cilj je podpiranje življenja nasploh.


Ajurveda poudarja, da smo vsi rojeni z osebno konstitucijo, ki je edinstvena, je integralni del našega bitja, je osebni temelj zdravja, zdravstvenega ravnotežja, ki ga moramo ohranjati, če želimo, da ostanemo zdravi. Konstitucija vsakega posameznika temelji na določenem razmerju treh osnovnih in vitalnih energij in doš. Doše, ki se v sanskrtu imenujejo vata, pita in kapha so osnova ajurvede. Da bi z ajurvedo ohranjali dobro počutje in vitalnost, morate poznati svojo konstitucijo - izvirno kombinacijo vate, pite in kaphe v telesu.


Razmerje med tremi došami se spreminja glede na letni čas, življensko obdobje v katerem smo, kaj počnemo in kaj gledamo, ali jemo težko hrano ali pa letimo z letalom in bedimo pozno v noč.


Popolno zdravje in dobro počutje lahko dosežemo samo takrat, ko doše skupaj delujejo harmonično. Če pa so doše motene, lahko njihove motnje povzročijo najrazličnejše telesne in duševne težave. Za vsakega človeka je značilna povsem svojevrstna sestava in izrazna oblika treh doš iz katerih izhajajo njegova individualna konstitucija, osebnost, telesni videz, vedenje in dovzetnost za določene bolezni.


Za vato je značilno, da je lahka, suha, hladna, svetla, gibljiva, groba in subtilna. Če pa je vata v neravnovesju proizvaja te lastnosti v preveliki meri. In se izraža v suhi koži, motnje spanja, živčnosti, težave z gibali ali predčasno staranje.


Pita je vroča, svetla, kisla, tekoča, nekoliko oljnata in prodirajoča. Če pa je pita motena pa se te lastnosti izražajo v preveliki meri. Pojavijo se lahko kožne bolezni, čustvena razdražljivost, vnetje želodčne sluznice ali migrena. Presežek ognja lahko povzroči pekočo, pordelo kožo, zakisanost v prebavnem traktu ali kopičenje vročine in preobremenjenost v glavi.


Kapha je oljnata, hladna, težka, sladka, počasna, stabilna, sluzava in mehka. Če je motena, se te lastnosti v telesu pojavljajo v preveliki meri, kar je lahko vzrok za nastanek hudih bolezni ali tumorjev. V lažjih primerih povzroči preveliko težo, brezvoljnost ali zasluzenost v predelu prnega koša in glave.


Cilj ajurvedskega zdravljenja je podpirati individualno ravnovesje doš pri vsakem človeku. Kadar koli pa se ravnovesje poruši, pa si pomagamo z zelišči, začimbami, primerno hrano, jutranjo in večerno rutino, ki je skrbno izbrana za konstitucijo posameznika.


Narava nas s svojim bogastvom rastlin, mineralov, svetlobe in toplote oskrbuje z vsem. Ajurveda pa nas uči, kako te zaklade narave uporabljamo glede na svojo konstitucijo oziroma telesni ustroj.

bottom of page