top of page

14 super načinov za več energije

Kako pridobiti energijo, da izkoristite dan!

Da, seveda. Lahko spijete tri lončke kave ali pojeste pest čokolade. Toda težava z mnogimi stimulansi je, da kasneje prinesejo padec energije. Za to ni potrebe!


1. Več energije s pravo hrano

Na splošno so cela živila enakovredna energiji. Zelenjava, sadje, oreščki, semena so vsa na seznamu tistega, kar nam zagotavlja največ energije. Pomembno je, da smo lahko tudi preobčutljivi na določeno vrsto hrane, ki močno vpliva na raven energije. Zato se izogibajte živilom, ki vam povzročajo težave. Ter v jedilnik vključiti nekaj živil, ki dajejo energijo - posezite bo banani, rižu, jabolki in kvinoji. Hrana naredi vso razliko!


2. Gibanje in telovadba

Kako pridobiti energijo z gibanjem telesa? Številne raziskave kažejo, da redna vadba odpravlja utrujenost. Dodatni dokazi kažejo, da telovadba opoldne pomaga pridobiti energijo pozneje čez dan. Zato poskusite z opoldanskim sprehodom v naravi ali vadbo v fitnesu med kosilom, da si napolnite baterije, če se zvečer počutite utrujeni.


3. Manj sladkorja in več energije

Ko imate konstantna nihanja krvnega sladkorja, se znajdete na ravni energije, ki se konča na dnu. Poleg tega bodite previdni pri rafiniranih in predelanih ogljikovih hidratih, saj jih naše telo razgradi enako kot sladkor. Namesto tega izberite eno od naslednjih možnosti, ko ste lačni...

- jabolko in arašidovo maslo

- korenje in humus

- mešanica oreščkov


4. Počivajte, ko to potrebujete

Presenetljivo močni so kratki dremeži! Številne študije poročajo, da so dremeži odlični za upravljanje z obremenitvijo dela in občutkom preobremenjenosti, pa tudi za pomoč pri učenju in obdelavi spomina. Torej, zadremajte, če se počutite utrujeni! Živimo v družbi izgorelosti, kar vodi v nenehno duševno utrujenost


spanje za več energije dobro počutje

5. Sončna svetloba je nujna

Pomanjkanje vitamina D povzroča nizko raven energije.

Čim pogosteje se odpravite ven za 10-15 minut naenkrat. (Seveda, zaščitite svojo kožo z zaščito pred soncem, če boste zunaj dlje časa). Vzemite prehranske dodatke, če veste, da imate pomanjkanje,.. Jejte živila z vitaminom D.


6. Mrzla voda

Poskusite hladen tuš. Veliko dokazov kaže, da izpostavljenost hladnim temperaturam krepi srčne mišice, povečuje metabolizem in izboljšuje zdravje ter energijo. To, da smo nenehno v nadzorovani temperaturi nas dejansko oslabi. Zato se ne bojte iti ven, ko je hladno in poskusite tuš z mrzlo vodo. S tem naredite uslugo svojemu telesu!


7. Smeh

Smeh je res najboljše zdravilo. Poleg tega, da lajša stres in krepi imunski sistem, nas nagradi tudi z dodatno energijo. Kako pa si povečate smeh? Začnite s svojo najljubšo smešno oddajo. Prav tako razmislite o preživljanju časa z duhovitimi ljudmi in izražanju hvaležnosti.


smeh več energije  dobro počutje

8. Ustvarjalnost

Ste že opazili, da ste bolj utrujeni, ko počnete nekaj dolgočasnega? To je mentalna utrujenost in vpliva na vašo energijo. Zato izbirajte dejavnosti, ki vas zanimajo, in rečite NE preostalemu!


9. Zmanjšajte stres

Stres, tesnoba in skrbi so VELIKE energetske luknje, zato če se s temi težavami spopadate, naredite dosledne korake za reševanje le-teh. Predvsem poskusite z meditacijo ali pravilno dihanje.


10. Dehidracija

Povečajte Vnos Vode! Zmanjšajte Uživanje Alkohola. Zmerno in pametno uživajte kavo, še posebej blizu spalnega časa.


11. Vizualizacija

Naše misli nosijo energijo! To, o čemer razmišljamo, je tisto, kar smo.

Zato si vizualizirajte, kako želite delovati. Michael Phelps je znan, da si pred plavanjem predstavlja svoje potapljanje. Veliko drugih izjemnih ljudi redno uporablja moč vizualizacije.

Zjutraj si vzemite nekaj sekund, da si predstavljate sebe z veliko energije. Kako izgledate? Ali se smehljate? Kako se počutite s toliko energije? Uporabite vse svoje čute in občutke.




12. Aromaterapija

Zanimivo je, da naš vonj neposredno vpliva na naše razpoloženje! Limona, rožmarin, cimet in poprova meta vse izboljšujejo energijo in spodbujajo koncentracijo. Najlažji način, kako jih dobiti, je z uporabo razpršilca eteričnih olj ali dišeče sveče, ki jo imate radi.

aromaterapija joga zdravje energija

13. Bodi motivator

Biti motiviran pomeni, da ste strastni in navdušeni - kar samodejno poveča vašo energijo. Zato si vsak dan vzemite nekaj minut, da najdete navdih. Potrebujete odgovornost? Inspiracijske citate? Določite, kaj vas motivira! Potem pa naredite tisto, kar vas usmerja v pravo smer s posebnim namenom.


14. Spanje

Nazadnje, naša telesa ponoči opravijo ogromno za obnovo in polnjenje. Na splošno potrebujemo sedem do sedem in pol ur spanja na noč za največje zdravje in energijo. In to naj bodo kakovostne ure.Seveda vplivajo naš spanec zunanji dejavniki! Toda vzpostavljanje stabilne rutine za umirjanje in doslednost glede časa spanja sta ključna koraka za dobro spanje.


S pomočjo teh 14 preprostih načinov boste lahko premagali utrujenost in se počutili polni energije ter pripravljeni na vse izzive, ki jih prinaša življenje. Ne odlašajte, začnite že danes in odkrijte novo raven življenjskega zagona in vitalnosti!


Zaposlenim ženskam pomagam, da se znebijo stresa in poiščejo moč z online jogo, se transformirajo iz izrčrpane v zenovkse bojevnice, ter živijo svoje najboljše življenje v ravnovesju in z nasmehom.


Prijavi se in preizkusi jogo proti stresu ali meditacijo brez obveznosti! Online ali v živo.




bottom of page