top of page

Moč joge za duševno zdravje

Joga je praksa, ki obstaja že tisočletja in izvira iz starodavne Indije. Vključuje kombinacijo telesnih položajev, dihalnih tehnik in meditacije, vse pa je namenjeno spodbujanju fizičnega in duševnega dobrega počutja. V zadnjih letih je vse več raziskav, ki kažejo, da lahko joga pozitivno vpliva na duševno zdravje. V tem blogu bom pisala povezavo med jogo in duševnim zdravjem ter kako jo lahko uporabimo kot orodje za upravljanje in izboljšanje duševnega zdravja.


Duševno zdravje je širok pojem, ki zajema široko paleto stanj in motenj, vključno z anksioznostjo, depresijo, stresom itd. Ta stanja lahko vplivajo na kakovost življenja posameznika in mu otežijo vsakodnevno delovanje. Joga pa se je izkazala za učinkovito orodje za obvladovanje in izboljšanje duševnega zdravja. Ena najpomembnejših prednosti joge je njena sposobnost zmanjšanja stresa in tesnobe. Z jogo lahko umirite um, zmanjšate mišično napetost in izboljšate splošno sprostitev. To dosežemo z uporabo posebnih jogijskih položajev, dihalnih tehnik in meditacije.Študije so pokazale, da lahko redna vadba joge vodi do zmanjšanja simptomov stresa, tesnobe in depresije. Joga se lahko uporablja tudi za izboljšanje razpoloženja in splošnega počutja. Jogijski položaji, znani kot asane, so zasnovani za izboljšanje prožnosti, moči in ravnotežja. Poleg tega je joga oblika vadbe, ki lahko izboljša delovanje srca in ožilja ter dihal. To lahko privede do povečanja endorfinov, naravnih kemikalij v telesu za dobro počutje, ki lahko pomagajo izboljšati razpoloženje. Joga je tudi oblika čuječnosti, ki lahko pomaga zmanjšati nagnjenost k razmišljanju o negativnih mislih.


Čuječnost je tehnika, ki vključuje posvečanje pozornosti sedanjemu trenutku brez obsojanja. Z osredotočanjem na sedanji trenutek in zavedanjem svojih misli in občutkov je mogoče zmanjšati negativni vpliv pretiranega razmišljanja in izboljšati splošno duševno zdravje.Drug pomemben vidik joge je skupnostni vidik, ki je lahko koristen za duševno zdravje. Številni tečaji joge potekajo v skupinskem okolju, kar lahko nudi občutek pripadnosti in podpore. To je lahko še posebej koristno za ljudi, ki imajo težave z duševnim zdravjem, saj se lahko počutijo izolirane in same. Pridružitev tečaju joge lahko zagotovi občutek povezanosti in podpore, kar je lahko koristno za duševno zdravje.


Skratka, joga je praksa, ki lahko pozitivno vpliva na duševno zdravje.


Lahko se uporablja za zmanjšanje stresa in tesnobe, izboljšanje razpoloženja in izboljšanje splošnega počutja. Pomembno je vedeti, da se joga ne sme uporabljati kot nadomestilo za tradicionalno terapijo ali zdravila, temveč kot dopolnilo k tradicionalnemu zdravljenju.Prijavi se in preizkusi brez obveznosti! Online ali v živo.


Preprosta a učinkovita joga za zaposlene ženske,

da si povrnete energijo in zmanjšate bolečino v hrbtu.
bottom of page