top of page

Kaj je toksična pozitivnost

Toksična pozitivnost ali strupena pozitivnost je nenormalno srečno, optimistično stanje v vseh mogočih situacijah. Pozitivnost, lahko nastane toksična, ko zanikamo oz. prekrijemo svojo pristno človeško izkušnjo. Vse, kar je v presežku je strupeno in pozitivnost ni nobena izjema.


Ljudje smo nepopolni, postanemo ljubosumni, jezni, zamerljivi in pohlepni. In tako kot mi, tudi naše življenje ni popolno, je kdaj tudi težko, naporno, zakomplicirano in žalostno. Ko pa v takih situacijah ostanemo pozitivni, zanikamo svojo veljavo, svojo pristno izkušnjo.

Obsedenost z pozitivnostjo lahko utiša negativna čustva, poniža žalost in povzroči, da se počutimo slabo.


Na socialnih omrežjih je ogromno pozitivnih misli in spodbudnih verzov. Marsikdo v njih poišče uteho, tolažbo in oporo, hitro pa se obrne v večjo škodo kot korist.

Toksična pozitivnost je plitka in lažna pomiritev.

Vendar moramo biti previdni, saj ni vsaka pozitivnost slaba.


Včasih se ne želimo ukvarjati s svojimi negativnimi čustvi. Če pa vsiljujemo pozitivnost, medtem, ko so naši občuki nasprotni, lahko to negativno vpliva na naše duševno zdravje. Resnična sreča, ne izvira iz zatiranja negativnih čustev, ampak je to, kar pristno čutimo v tem trenutku in sprejemamo vsa svoja čustva, tako pozitivna kot negativna. Vsi imamo polno čustveno življenja. Sreča je več kot to, da se ves čas dobro počutimo.Ko skrijemo del sebe, ko ne izražamo svojega nabora čustev in svoja čustva zatremo, se znotraj kopiči stres. Življenje včasih tudi boli, včasih tudi občutimo jezo, in če to zakopljemo globoko v naša telesa se kasneje materializira v anksioznost, depresijo ali celo fizično bolezen. Pomembno je o svojih čustvih spregovoriti ter jih premakniti iz telesa. Ko spoštujemo svoja čustva, sprejmemo tudi sebe v celoti, dobre, slabe in grde občutke. In ko sprejmemo sebe takšne, kot smo, pomeni, da imamo zdravo čustveno življenje.


Živeti v ravnovesju in sprejemanju celotne palete čustev, pomeni bit zdrava oseba.

Svet je lep, boleč, nepopoln in raznolik sprejmimo ga v celoti.Raje sem cel kot dober.

Carl Jung


Več o sprejemanju, čustvih, delovanju, raziskovanju in občutkih, pa na online vodeni meditacicji v živo. Za še več podatkov klikni na spodnjo povezavo.
Comments


bottom of page